En liten vit buss
1 av 2
En självkörande buss. Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio
En liten vit buss.
2 av 2
Tio personer får plats i den självkörande bussen. Foto: Hasse Andersson/Sveriges Radio

Försök med förarlösa bussar i Johanneberg

2:44 min

Tio personer får plats i den lilla bussen som nu kör runt långsamt kring Chalmers. Försöken ska pågå i drygt ett halvår.

Under torsdagen började förarlösa minibussar köra i Chalmersområdet i Johanneberg. Det handlar om ett pilotprojekt där allmänheten kan åka gratis.
Bussarna kommer till att börja med att rulla på Chalmers i Johanneberg i fyra veckor. Senare kommer projektet fortsätta på Lindholmen.

– Bussen kör efter en inprogrammerad sträcka. Den känner av om något rör sig 60 meter framför och den reagerar på den. Vi vill utforska vilka möjligheter och även begränsningar som den här typen av fordon har, så vi kan utveckla morgondagens transporter, säger Birger Löfgren på forskningsinstitutet RISE Viktoria, som leder projektet med de förarlösa bussarna.

Tanken är att den moderna tekniken ska bidra till minskad trängsel i trafiken, mindre behov av parkeringsplatser och gynna miljön genom att elbussarna både är tysta och fossilfria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista