Bussar står i kö på Götaälvbron.
1 av 2
Götaälvbrons klaff har fastnat med en meters glapp. Foto: Emilie Lindholm & Isabella Westberg/Sveriges Radio
Götaälvbron sedd från Frihamnen
2 av 2
Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio

Värme bakom trafikstopp på Götaälvbron

1:43 min

Trafikkontoret undersöker nu möjligheten att kyla brokonstruktionen. En kontroversiell fråga, säger enhetschefen Michael Ernfors till P4 Göteborg.

Trafiken stod under onsdagen still på Götaälvbron i Göteborg sedan klaffen fastnat med en meters glapp.

Det gick inte att få klaffen i rätt läge och bussarna stod stilla på vardera sida klaffarna under cirka en och en halv timme. Långa rader av människor fick släppas ur fordonen och promenera över bron innan felsökningen påbörjades.

Polis var på plats för att dirigera och se till att inte någon hoppade över broöppningen.

Trafikverkets servicepersonal på plats kom först med prognosen att felet skulle vara avhjälpt klockan 15. Senare har man fått skjuta fram detta till tidigast klockan 16. Vid halv fyra på eftermiddagen släpptes trafiken på igen. 

Michael Ernfors, enhetschef, trafikkontoret Göteborgs Stad säger till P4 Göteborg att det är den rejäla sommarvärmen som gjorde det svårt att få broklaffen att gå igen helt efter öppning. Ett problem som funnits ända sedan bron byggdes i slutet av 1930-talet.

Med åren har marginalerna dessutom blivit mindre och Götaälvbron är nu känsligare för rörelser i marken runtomkring, framförallt pålning för byggen i närheten. Dessa rörelser i kombination med högsommarvärme i luften ökar risken för att klaffen inte ska gå att stänga. 

Trafikkontoret undersöker nu möjligheterna att kyla brokonstruktionen.

– Det är ju naturligtvis en kontroversiell fråga eftersom det kan föra med sig saker från bron ner i älven, säger Michael Ernfors.

Med anledning av svårigheten att öppna och stänga Götaälvbrons klaff kommer broöppningar de närmaste dygnen att ske nattetid och tidiga morgnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".