Bygget av Västlänken får påbörjas

2:37 min

Mark- och miljööverdomstolen har i dag beslutat att järnvägsprojektet Västlänken får påbörjas.

Förberedelserna för att bygga Västlänken får nu komma igång. Det har Mark- och miljööverdomstolen beslutat i dag.

– Det är riktigt bra för Göteborg och göteborgarna, säger Ann-Sofie Hermansson, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen. 

I början av året kom den lägre domstolen , Mark-och miljödomstolen med beslut om olika miljövillkor för bygget av Västlänken, men de gav inte tillstånd för att börja bygga, då ett antal överklaganden förväntades komma in.

Trots att Mark- och miljööverdomstolen alltså inte givit sitt slutgiltiga tillstånd får Trafikverket börja förbereda bygget.

Mark- och miljööverdomstolen har med dagens beslut också slagit fast att de endast kommer att pröva frågan om buller. Alla andra villkor för bygget som mark-och miljödomstolen beslutat står fast tillsvidare.  

– Jag är förvånad över att det inte prövas i en högre instans, säger Carina Bulic, samordnare för Skona Göteborg och Stoppa Västlänken Nu. 

Projektchef Bo Larsson säger att Trafikverket nu kommer börja med byggnationen av arbetstunnlar nära Linnéplatsen och Korsvägen.  

Västlänken är en planerad tågtunnel under Göteborg och en del av Västsvenska paketet. Byggnationen kan överklagas till Högsta domstolen. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista