Park- och natur: Svårt att parera vädret

2:52 min

Brist på personal och snabba väderväxlingar är enligt Göteborgs stad anledningen till att man inte hinner ta hand om allt skräp som människor lämnar efter sig vid stränder och i parker.

Med den senaste veckans temperaturer så är det många som söker sig till stränderna vid sjöar och hav runt om i stan. Och vid badplatserna möts besökarna ofta av överfulla soptunnor och marken täckt av skräp och matrester.
En oväntad värmebölja innan säsongen börjat gör att staden inte hinner med att ta hand om skräpet menar Ingela Gustafsson, enhetschef på park- & naturförvaltningen i Göteborgs stad.

Vem ansvar är skräpet?

All nedskräpning i Sverige är förbjuden. I första hand är det individen som ansvarar för att inte skräpa ner. Läs mer i faktarutan nedan.  

FAKTA - Nedskräpning

Vems ansvar är skräpet?

All nedskräpning i Sverige är förbjuden. I första hand är det individen som ansvarar för att inte skräpa ner. 

15 kapitlet, paragraf 26 miljöbalken
"Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till."

Med skräp menas glas, papper, engångsgrillar och fimpar. Men även byggavfall, möbler, bilar och hemelektronik.

Den som medvetet eller av oaktsamhet skräpar ner på en plats där allmänheten har tillträde till kan dömas för nedskräpningen, och straffet är böter eller fängelse i högst ett år. 

Trots att det är förbjudet att skräpa ner är det en hel del skräp på exempelvis badplatser och i parker. Det blir ofta kommunens ansvar att städa upp på allmänna platser inom detaljplanelagt område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista