En kvinna med axellångt blont hår är klädd i kavaj. Hon står framför ingången till konferensen.
Katarina Jood , docent i neurologi vid Sahlgrenska har varit med och gjort studien om hur socioekonomisk status påverkar de akuta insatserna vid stroke. Foto: Ida Cliffordson/Sveriges Radio

Ojämlik strokevård gör att vissa drabbas extra hårt

1:35 min

Personer med lägre inkomst och utbildning får vänta längre på rätt vård efter att ha drabbats av en stroke. Det gör att de också riskerar drabbas hårdare, enligt en studie vid Sahlgrenska Akademien.

Katarina Jood är överläkare samt docent i neurologi vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

– Vi har gjort en analys av personer som vårdats vid Sahlgrenska under 2014 till 2016 som haft diagnosen tia eller stroke med permanenta skador. Där ser vi att personer som bor i område med generellt lägre inkomster eller utbildning tar det längre tid att komma till sjukhuset efter att de kommit till sjukhus.

Studien presenteras idag i samband med en pågående strokekonferens i Göteborg, och den visar att det tar längre tid att komma till sjukhus och få hjärnan röntgad för patienter från områden med lägre genomsnittlig utbildning och inkomst.

Vad skillnaderna beror på har inte analyserats, men överläkaren Katarina Jood, en av forskarna bakom studien, säger att de till exempel kan bero på skillnader i hur bra man som patient är på att kommunicera om det som man tror att man har drabbats av.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista