Marie och Fredrik Lundberg framför sin restaurang på Kungstorget.
1 av 2
Marie och Fredrik Lundberg framför sin restaurang på Kungstorget. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio
Tomas Johansson framför sin restaurang på Kungstorget.
2 av 2
Tomas Johansson framför sin restaurang på Kungstorget. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio

Enklare för alla komma in på uteserveringar

4:06 min

Tillgängligheten på Göteborgs uteserveringar har blivit bättre för besökare med olika typer av funktionsvariationer. Det visar den extra satsning som Stadsbyggnadskontoret nyligen gjort för att kontrollera tillgängligheten.

Tillgänglighet är ett politiskt mål i Göteborg och därför har bygglovsavdelningen valt att fokusera på uteserveringarna, förklarar enhetschefen Pia Hermansson.

– Vi gjorde en stor vandring för någon vecka sedan och var på i stort sett alla som sökt bygglov plus att vi tittade på de som inte är bygglovspliktiga som vi gick förbi. Jag blev förvånad över hur bra det var. Det känns som att man tagit till sig detta med tillgängligheten.

Vilka brister fann ni?

– Vi hade ett femtontal utav 80 som saknade tillgänglighet. Sedan var det ett antal som kanske inte var fullgoda, men där vi sa ok för den här gången.

Vanligaste bristen var att restaurangägare inte har någon ramp upp på uteserveringen eller att man har en ramp och har lagt den på den allmänna platsen som inte har arrenderats.

Bristerna ska rättas till inom tre, fyra veckor innan semestern annars väntar vite är beskedet från bygglovsavdelningen på Stadsbyggnadskontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".