Trafik i vägtunnel.
Foto: Henrik Holmberg / TT

Nya fartkameror ska stoppa fortkörning

0:54 min

Många kör för fort i vägtunnlar. Hastighetsgränsen är 70 km/h, men medelhastigheten ligger på 83 km/h. Nu sätter Trafikverket upp nya fartkameror som fungerar även  i tunnlar.

– I tunnlarna går trafiken väldigt fort. Många fordon kör alldeles för fort vilket är en risk. Konsekvenserna vid eventuella olyckor i tunnlar är stora. Syftet med dessa trafiksäkerhetskameror är att få en ökad hastighetsefterlevnad, få en bättre framkomlighet och en bättre miljö, säger Eva Lundberg, nationell samordnare vid Trafikverket för trafiksäkerhetskameror. 

Denna vecka installeras trafiksäkerhetskameror i vägtunnlarna i Stockholm, i Norra länken och Södra länken. Nästa vecka står Göteborg på tur, då installeras trafiksäkerhetskameror i vägtunnlarna Gnistängstunneln och Lundbytunneln.

Orsakerna till att man nu installerar kameror är att trafikanter ofta kör över den tillåtna hastigheten på 70 kilometer i timmen, medelhastigheten ligger på 83 kilometer i timmen.
 
Syftet med trafiksäkerhetskameror i de utvalda tunnlarna är inte i första hand att bötfälla fortkörare, utan att få dem att köra långsammare. Lägre hastigheter kan rädda liv, säger Eva Lundberg på Trafikverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista