Provrör i ställning.
ARKIVBILD Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kortare köer när patienterna bokar själva

Kötiderna till Arbets- och miljödermatologiska mottagningen på Sahlgrenska minskade med 80 procent när patienterna fick boka sina tider själva.

Arbets- och miljödermatologisk mottagning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset genomför tester och behandlingar för patienter med olika typer av kontaktallergier.

Mottagningen hade fram till 2016 långa köer för patienterna till följd av många sena avbokningar och att många helt enkelt inte kom till sina inbokade besök. 

För att minska köerna lät man sig inspireras av allergimottagningen på Sahlgrenska som hade börjat låta sina patienter boka tider själva. Det var framgångsrikt även på Arbets- och miljödermatologisk mottagning. 

Nu har man konstaterat att kötiderna minskade under en period av två år med hela 80 procent, från fem månader till mindre än en månad, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande. 

Dessutom halverades de uteblivna besöken och avbokningarna.

Förra året dök inte patienter upp på 150 000 inbokade besök på sjukhus inom Västra Götalandsregionen. Det pågår utvecklingsarbete för att minska antalet uteblivna besök på flera håll inom SU, bland annat genom e-tjänsten 1177 eller SMS. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".