En person grillar korv och en köttbit på en engångsgrill med öppen låga. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Engångsgrill kan orsaka brand i det torra vädret. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Brandskyddsföreningen: Stoppa engångsgrillar

0:59 min

Brandskyddsföreningen uppmanar handlare att tillfälligt stoppa försäljningen av engångsgrillar eftersom det råder eldningsförbud i större delarna av landet.

På grund av den höga värmen i kombination med avsaknaden av regn har skog och mark runt om i Sverige blivit rejält torr, och risken för brand är hög. Bränder har också startat – och ibland har det varit till följd av en så kallad engångsgrill.

– Det finns en okunskap om riskerna med en engångsgrill och vissa tänker att eftersom de går att köpa så är de ofarliga. Men grillarna blir väldigt heta och kolen kan hålla glöden uppåt ett dygn om inte grillen släcks på ett säkert sätt, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen till TT.

Brandskyddsföreningens uppmaning till handlare är därför att antingen stoppa försäljningen eller åtminstone varna och informera.

– Jag tycker att ett stort ansvar ligger hos handlarna. Man har åtminstone ett informationsansvar men istället ser man att reklamanslagen för engångsgrillarna är större och mer synliga än information om risker och att det är eldningsförbud, säger Björn Björkman.

Flera handlare säljer engångsgrillar både i butik och på nätet. Varningstexter eller information om rådande eldningsförbud i större delarna av Sverige lyser dock med sin frånvaro hos alla de största handlarna, enligt TT.

Johanna Eurén, presskontakt för livsmedelskedjan Willys, säger dock att det kan bli ett tillfälligt försäljningsstopp.

– Det är något som vi absolut får överväga om de nu går ut med uppmaningen. Vi har tagit fram skyltar med information som Willys butiksmedarbetare har möjlighet att sätta upp vid grillarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista