Ett större strömavbrott har drabbat Göteborg. (Arkivbild)
Ett större strömavbrott har drabbat Göteborg. (Arkivbild) Foto: ELLEN ANDERSSON / TT

Tusentals drabbade av strömavbrott – värmeböljan kan vara orsaken

1:38 min

Som mest saknade 60 000 hushåll ström och orsakade mängder av utryckningar för räddningstjänsten. Felet berodde på att en kabel gått av. Vädret kan vara orsaken till det.

Det var vid klockan 20.30 som strömmen försvann för över 60 000 hushåll i Göteborgsområdet. Enligt Göteborgs Energi var stora delar av Göteborg utan ström: Majorna, Masthugget och Högsbo och Torslanda blev strömlöst.

Enligt Göteborgs energi berodde strömavbrottet på tekniskt fel i ett ställverk.

– En kabel har troligtvis gått av i ett av våra ställverk, säger Per-Anders Gustafsson från Göteborgs Energi.

– Vi kommer göra en teknisk utredning för att se hur fel kan inträffa och se till att det inte kan inträffa igen. 

Energibolaget tror inte att det rör sig om något sabotage, det kan istället bero på det varma vädret som varit som utsatt de mekaniska delarna för belastning. Blåsten igår kan också påverkat, enligt Per-Anders Gustafsson.

Enligt SOS Alarm har flera personer larmat om att de fastnat i hissar som slutat fungera i strömavbrottet. 

– Det är en naturligt följd när det är strömavbrott, säger SOS Alarm vid klockan 21.25. 

Västtrafik drabbades också av strömavbrottet och flera spårvagnar stod helt stilla under kvällen. Vid 21:30-tiden var det endast spårvagnarna över Göta Älvsbron som påverkades.

– Vi jobbar för att få ut ersättningsbussar så långt som möjligt och det här medför en del förseningar i kollektivtrafiken, säger Gunilla Wicktor på Västtrafiks presstjänst.

Enligt Göteborgs Energi åtgärdades felet vid klockan 21.40. Räddningstjänsten meddelar att ingen ska ha skadats till följd av strömavbrottet. 

– Under en dryg timme hanterade Räddningstjänsten i Storgöteborg ungefär 50 räddningsuppdrag. Inget av de automatiska brandlarmen utlöstes på grund av brand och vi har inga uppgifter om att personer har kommit till skada, skriver stabschefen Anders Gärdhagen i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".