Gustaf, Ida och Samuel undersöker salt- och sötvatten på Sjöfartsmuseets Sommarlabb.Saltvattnet är blåfärgat och sötvattnet rödfärgat. Vattnet finns i glascylindrar och till sin hjälp har barnen pipetter.
1 av 2
Gustaf, Ida och Samuel undersöker salt- och sötvatten. Foto: Anna Olofsson/P4 Göteborg

På museet kan man undersöka havet

2:33 min

Om man vill lära sig mer om havet och rent av pröva på att vara havsforskare då kan man bege sig till Sjöfartsmuseets Sommarlabb.

Där kan man bland annat lära sig vad det är för snäckskal som man hittar på stranden, vad ett språngskikt är och att leta efter mikroplaster.

Gustaf undersöker vad som händer med vikten på en burk fylld med småsten, när han sänker ned den i vatten:
– Den väger inte mycket i vattnet, berättar han. Men han är lite osäker varför burken är tyngre uppe i luften.

Hans syster Ida blandar rött och blått vatten med hjälp av en pipett och även Samuel undersöker det blåa och röda vattnet. Han ska bli forskare när han blir stor, men troligen inte havsforskare utan vill syssla med skogen eller djur.

– Tanken med Sommarlabbet är att besökarna ska lära känna havet lite bättre på ett skojigt sätt, berättar marinbiolog Rikard Åhsén som sommarjobbar i labbet. Samtidigt kan det resultera i att några av besökarna blir hans framtida kollegor, eller konkurrenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista