Lång väntan på nya pass

På måndag införs ett nytt och säkrare pass, som ska vara svårare att förfalska. Samtidigt införs ett id-kort för Schengenområdet. In i det sista har många försökt få ut de gamla passen som både är billigare och gäller längre, vilket har gjort att det blivit stopp i systemet.

Behandlingen av både gamla och nya pass samtidigt gör att det nu dröjer omkring två veckor innan man kan få ett nytt pass. Tryckeriet som tillverkar de gamla passen klarar inte trycka fler pass än det redan finns ansökningar till.

Därför har polisen just infört reservrutiner som ger gammaldags pass för det gamla priset 270 kronor, men de gäller bara fem år och innehåller inte den senaste tekniken.

De nya biometriska passen lagrar en digital bild och namnteckning och har ett datachip med personuppgifter och bild. De blir svåra att förfalska vilket ska minska risken att hamna i händerna på kriminella som människosmugglare och terrorister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".