Cajsa Persson och Linda Wessberg. Arkivbild.
Cajsa Persson och Linda Wessberg. Arkivbild. Foto: Kenny Smith

Svenskt EM-guld till Wessberg och Carlsson

På väg ut i semifinalen. Nu är Linda Wessberg/Cajsa Persson Europamästare i golf. Guldmedaljen säkrades efter särspel i finalen mot det franska laget – Justine Dreher/Manon Molle – på ett regnigt Gleneagles i Skottland.

Svenskorna bjöd trots det blöta och svårspelade vädret på fin golf under de nio första hålen och var i ledning med tre upp i matchspelet.

Sedan började spelet spöka och franskorna vann både hål 10 och 11 och reducerade till ett upp. Men svenskorna hade tur att det franska spelet också började vackla efter det.

Den svenska ledningen var intakt till det sista hålet. Då kom käftsmällen. Persson hade en birdieputt för ett avgörande men bommade. Då satte Manon Molle i stället sin birdieputt och tog matchen till särspel.

Båda lagen gjorde par på det första särspelshålet efter att Carlsson räddat svenskorna med ett vackert bunkerslag.

Dramat fortsatte till det andra särspelshålet. Då kom avgörandet.

Wessberg skickade upp bollen på green på hål 10, ett par tre hål, medan franskornas utslag gick ut i tjockgräset. Och greenträffen gav Sverige guldet efter att franskorna spelat bort sig.

Den svenska duon såg länge ut att missa finalen. De var på lördagen i underläge mot veteranen och välmeriterade Laura Davies och British Open-vinnaren Georgia Hall i semifinalen.

Det brittiska laget hade tre upp på hål 13.

Då kom den svenska vändningen.

Wessberg/Carlsson stod för en stark avslutning och på hål 18 säkrade man finalplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".