VALET 2018

Klyftorna ökar i Göteborg

2:21 min

Många göteborgare räknas som fattiga trots att de har jobb.
Det är barnfamiljer där föräldrarna är utlandsfödda som drabbas hårdast.

En tredjedel av de familjerna lever under gränsen för det som kallas arbetande fattig, alltså har en disponibel inkomst under 12 000 kronor i månaden.

Fatima bor i Bergsjön har jobb men svårt att få det att gå ihop. Hon har ett deltidsjobb och hennes man är timanställd, de har sex barn:

– Jag har inget dåligt jobb, men jag hoppas barnen får bättre utbildning och bättre jobb, säger hon.

Den senaste jämlikhetsrapport i Göteborg, som kom i December 2017 visar att segregationen fortsätter att öka. Färre är långtidsarbetslösa och skolorna visar något bättre resultat, men skillnaderna i livsvillkoren och inkomster har blivit större. 

I Långedrag där inkomsterna är högst, har ett hushåll i genomsnitt tre gånger mer i inkomst än ett hushåll i Östra Bergsjön, som har lägst inkomst (2015).

För att vända utvecklingen tycker Fatima att det måste bli lättare att få jobb. Sänk språkkraven så att fler vuxna kan arbeta säger hon:

– Utbildning är grunden, men vi behöver fler som stannar i Bergsjön och kämpar för stadsdelen. Självklart vill jag att barnen kan bo kvar och vara stolta över Bergsjön.
 (Fatima heter egentligen något annat)

GRAFIK: Fattiga arbetare

ett stapeldiagram
Grafik: Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista