En bild på en ung man samt en bild från en klinik i Kongo.
Rebu Burubwa och kliniken i Kongo. Foto: Ehwa Lindtröm/Sveriges Radio, Stefanie Hedén.

Ung pionjär räddar liv i Kongo

2:55 min

Han importerar kaffe från sitt hemland Kongo. En del av vinsten går till en kvinnoklinik i Kongo. Under tisdagen fick Rebu Burubwa ta emot priset för Årets unga pionjär.

28-åriga Rebu Burubwa och hans familj flydde från Kongo för 11 år sedan. Anledningen var att pappan var politiker och han jagades för sina åsikter. När hans mamma blivit misshandlad blev situationen ohållbar och familjen flydde till Sverige.

Rebus mamma påminde sin son om att aldrig glömma sina rötter. Hans farbror var läkare och räddade mamman efter misshandeln. Farbrodern sa att bästa sättet att hjälpa befolkningen i Kongo var att bidraga till sjukvård. Rebu lyckades spara ihop ofattbara två miljoner kronor för att bygga en kvinnoklinik. 

Nästa steg blev att försöka skapa arbete. Kaffe är den näst största exportvaran förutom koppar.     

– Eftersom svenskar tycker så mycket om kaffe fick jag idén att importera kaffe, berättar han. 

– Vi vill få bönderna att vara delaktiga i utvecklingen i stället för att stå och vänta på bidrag från staten, säger Rebu.

Rebu Burubwa driver idag företaget Rutasoka coffee ihop med sin flickvän Stefanie. En del av vinsten går till kvinnokliniken i Kongo.

– Nu i augusti har över 1000 kvinnor och barn fått vård där. Dessutom har över 400 förlossningar skett på kliniken. Det gör mig väldigt glad eftersom barnadödligheten är hög i Kongo, säger han. 

Igår fick han ta emot priset för Årets unga pionjärer på residenset av landshövding Anders Danielsson. Bakom priset står IFS som står för Internationella företagare i Sverige. Syftet är att hylla och synliggöra entreprenörer med utländsk bakgrund. Rebu Burubwa vill att kunderna ska känna att dom gör skillnad. Att han får priset är en dröm som går i uppfyllelse.

– Det känns fantastiskt att vara en förebild för andra, säger Rebu Burubwa.

Göteborgsbolaget NIJE Foods och biotechbolaget Cellink blev Årets Nybyggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista