Stigande priser för andrahandsuthyrning

1:28 min

Priserna på andrahandsmarknaden för bostäder fortsätter att stiga, enligt en kartläggning som Boverket gjort på uppdrag av regeringen.

Rapporten visar att andrahandshyrorna ökat betydligt mer än förstahandshyrorna. För hyresrätter mer än 59 procent mellan 2009 och 2017. Ännu högre när det gäller hyror för bostadsrätter i andra hand.

Det finns ingen statistik på andrahandsuthyrandet. Boverkets kartläggning bygger på uppgifter från SCB och nätannonser och visar att andrahandshyran för en hyresrätt i genomsnitt ligger 65 procent högre än grundhyran.

En hyresetta i Stockholm kostar i snitt 10 500 kronor i månaden, i Göteborg 7 400 och Malmö 6 800 kronor.

Det är främst unga och ensamboende hushåll som bor i andra hand, grupper som redan har svårt att komma in på bostadsmarknaden och ofta har lägre inkomst konstaterar Boverket. Enligt rapporten pekar mycket på att andrahandshyresgäster har en ansträngd boendeekonomi och har svårt att klara nödvändiga utgifter.

Enligt lagen ska andrahandshyrorna matcha hyrorna på förstahandsmarknaden. Om den däremot hyrs ut möblerad så har ett hyrespåslag på 10-15 procent godtagits av Hyresnämnden skriver Boverket.
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista