Massor av frukt blir biogas

2:27 min

I år har det lämnats in mer frukt än någonsin, enligt Ulrika Naezer pressanvarig vid Kretslopp och vatten i Göteborgs stad.

På de flesta återvinningscentraler i Göteborg och kranskommunerna kan man lämna in fallfrukt som sedan blir biogas och biogödsel, säger Ulrika Naezer vid Kretslopp och Vatten.

– I år så är det ju rekord, vi har fått byta ut de vanliga matavfallskärlen till containrar för det kommer in så mycket fallfrukt.

Förra året lämnades det in 77 ton fallfrukt i Göteborg vilket räcker till biogas för omkring 14 000 mils bilkörning. 

Men även i kranskommunerna äre det högt tryck på återvinningscentralerna. Bland annat på Sörmossen i Bohus, berättar renhållningsarbetaren Tomas Mossberg.
 
– Det är olika från år till år hur mycket frukt det blir och denna sommaren har ju varit fruktansvärt mycket. Det är ju många som inte har komposter hemma och då är dt ett bra alternativ att lämna här. 

En av dom som lämnar sin fallfrukt på återvinningen är Barbro som har bagagen fullastad med äpplen. 

– Vi har haft otroligt mycket äpplen som ligger på marken och inte går att använda, så då har jag kört dem hit. Det är tredje gången jag är här och lämnar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista