Långsiktighet viktig i jobbet mot hedersförtryck

2:33 min

Nio barn har inte kommit tillbaka till skolan efter sommarlovet. Det berättade P4 Göteborg om i morse. "Bygga broar" är en av de satsningar som Göteborg stad gör mot hedersförtryck.

"Bygga broar" är ett förebyggande arbete mot bland annat hedersvåld och förtryck samt att stärka ungas rättigheter. Det har pågått i Västra Hisingen sedan 2012. Man jobbar bland annat med att utbilda personal som möter de unga som till exempel förskolepersonal och lärare.

– Det kan vara svårt att ta upp ämnen som till exempel könsstympning men ju mer informerad och tryggare man är, desto lättare är det att prata med vårdnadshavare, säger Emmelie Rönnblad som jobbar på Västra Hisingen. 

Det är svårt att utvärdera verksamheten men vad man har kunnat se är att yrkesverksamma känner en ökad trygghet och har fått en ökad kunskap. 

– Det är viktigt att börja med det här i tid. Att jobba med frågorna redan då barnen är små. Att man har en långsiktighet från förskola och genom skolan, det är jätteviktigt, säger Emmelie Rönnblad.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista