Folk som solar på brygga
Under torsdagen var det många som tog tillfället i akt och njöt av värmen. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Värmerekord i Göteborg

1:09 min

SMHI noterade 21,1 grader varmt under torsdagen i Göteborg. Det är den högsta oktobertemperaturen sedan mätningarna började, enligt SMHI.

Torsdagens temperaturtopp är den högsta som någonsin uppmätts i oktober vid SMHI:s mätstation i Göteborg, där mätningarna pågått sedan 1800-talet. Det tidigare rekordet på 20,8 grader var från 1874.

– 21,1 grader. Det är oktoberrekord för Göteborg sedan mätningarna startade 1859, säger Erling Brännström, meteorolog på SMHI. 

Det var varmt även i andra delar av Sverige på torsdagen, men inte rekordvarmt.

Även under fredagen och helgen kommer det att bli riktigt varmt. En del lär få sol med sin värmedos, andra dis och dimma, spår SMHI.

Värmeböljor på hösten är en sak, men oktobertemperaturer av det här slaget är ovanliga.

– Men just att vi får en varmare period under hösten är inte helt ovanligt. Så här års ligger oftast varm luft kvar över kontinenten, och med rätt strömningar i atmosfären och rätt vindriktningar så kan vi få in varm luft över Skandinavien, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista