En man och en kvinna
Barnläkaren Henry Ascher och Elisabeth Abiri människorättskonsult. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Nätverk för papperslösa jubilerar med späckat program

2:56 min

I 20 år har Rosengrenska stiftelsen gett vård till papperslösa och kämpat för mänskliga rättigheter. Det firas i morgon, lördag, med en heldag på Frölunda kulturhus.

Rosengrenska stiftelsen är ett frivillignätverk av vårdpersonal i Göteborg. Verksamheten har erbjudit vård för papperslösa sedan 1998.

Jubileet uppmärksammas med en heldag av föreläsare och artister som alla ställer upp ideellt under parollen "20 års kamp för lika villkor", på Frölunda kulturhus.

Elisabeth Abiri, människorättskonsult och en av föreläsarna:

– Jag ska prata om att det har gått framåt men vi får inte ta det lugnt utan vi måste fortsätta kämpa för mänskliga rättigheter, säger hon.

Rosengrenska stiftelsens uppdrag har förändrats genom åren.

– I början kretsade verksamheten runt en mobiltelefon. Folk ringde när dom behövde hjälp och det fanns inga lokaler. Sedan fem år tillbaka finns det en lag som ger rätt till viss vård för papperslösa. Med det har verksamheten förändras, nu hjälper vi mer till att slussa människor rätt och följer upp om det inte fungerar, säger Henry Ashcer, medicinskt ansvarig för stiftelsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista