en bild på en ung tjej som tittar på sin mobiltelefon.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anne-Line Solberg, tillförordnad vårdenhetschef på Anorexi-bulimi-mottagningen på Drottning Silvias Barn- och ungdomsjukhus
2 av 2
Anne-Line Solberg, tillförordnad vårdenhetschef på Anorexi-bulimi-mottagningen på Drottning Silvias Barn- och Ungdomsjukhus Foto: Camilla Walldán/Sveriges Radio
VÄSTRA GÖTALAND

Fler yngre barn vårdas för ätstörningar

2:21 min

Ätstörningar ökar i åldrarna upp till 18 år, framförallt märks uppgången i Västra Götaland hos 10 till 14-åringar.

Statistik från Socialstyrelsen visar att antalet 10- till 14-åringar som fick vård i den specialiserade öppenvården år 2011 var 51. År 2017 år var det ca 70 procent fler - 87 barn.

Anne-Line Solberg, tillförordnad vårdenhetschef på Anorexi-bulimi-mottagningen på Drottning Silvias Barn- och ungdomsjukhus är oroad över utvecklingen.

– Det känns på alla sätt fel att en människa överfokuserar så mycket på vikt och mat - men det känns ännu svårare när det är en tio-elva-åring - som ska göra helt andra saker. Hon eller han ska ut och leka med sina kompisar, säger hon.

Hör mer i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista