Två män och två kvinnor som sitter vid ett bord
Presskonferens med Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Helene Odenjung (FP) och David Lega (KD). Foto: Thomas Johansson/TT
VALET 2018

Alliansen i Göteborg vill ta makten med stöd av vänsterblocket

2:24 min

Efter 24 år av Socialdemokratiskt styre vill Alliansen ta över ledningen i Göteborg genom att bilda ett minoritetsstyre.

Alliansen med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill ta över den politiska ledningen i Göteborg.

Maktskiftet blir möjligt sedan det rödgrönrosa samarbetet spruckit och lämnat Socialdemokraterna utanför. Istället bildar Vänstern, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ det största oppositionsblocket. I en valteknisk överenskommelse släpper dom fram Alliansen till makten mot att de får inflytande i nämnder som bland annat andre vice ordförande. Detta är i enlighet med praxis – de två största blocken sluter överenskommelser om hur de tunga presidieposterna i stadens nämnder och bolag fördelas.

Men det handlar inte om ett politiskt samarbete.

 – Det är ett valteknisk överenskommelse . Det är inte unikt i sig utan det som är unikt är att Socialdemokraterna står utanför de stora blocken. Vi har haft öppet dörren för förhandling med dem i åtta veckor men de har tackat nej, säger Vänsterpartiets Daniel Bernmar.

I överenskommelsen fördelas viktiga poster i kommunens bolag och nämnder mellan de två största blocken. Ordförande- och förste vice-ordförandeposter går till Alliansen och 2:a viceordförandeposterna till det rödgrönrosa blocket. 

Enligt förslaget blir moderaten Axel Josefson kommunstyrelsen ordförande och 1:e vice ordförande Liberalernas Helene Odenjung, säger Axel Josefson. 

Som 2:e vice ordförande föreslås Daniel Bernmar, Vänsterpartiet. 

Största partiet Socialdemokraterna lämnas utanför efter 24 års styre i staden. Även Demokraterna blir utan inflytande. 

Göteborgs kommunfullmäktige ska fatta beslut om det föreslagna styret och budgeten den 22 november.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".