En tjej sedd bakifrån sitter på en parkbänk.
Arkivbild. Det är inte personen på bilden som hörs i intervjun.

Amina lever med hederskultur

2:06 min

Nästan var sjätte ungdom lever under något slags hedersförtryck visar en ny rapport som presenterades under torsdagen. En av dem är 15-åriga Amina i Göteborg.

I en kartläggning som tittat på hedersrelaterat våld och förtryck bland 6000 niondeklassare i Stockholm, Göteborg och Malmö, svarar nästan var sjätte elev att de lever under något slags hedersförtryck.

15-åriga Amina har de senaste tre-fyra åren förstått att hon inte lever på samma sätt som hennes kompisar. Amina har förstått att hon lever med ett hedersförtryck. Hon känner sig väldigt kontrollerad av sina föräldrar. De låter henne inte vara ute mer än när hon är i skolan och får inte vara ute med sina vänner, även om det är mitt på ljusa dagen och bara ute i grannskapet.

– Man känner sig väldigt begränsad. Jag kan inte bara gå ut om jag känner för det, säger Amina, som egentligen heter något annat. 

Problemen förvärrades när hon blev aktiv i en idrottsförening där man skulle spela matcher i andra städer eller vara på cuper, vilket föräldrarna inte tillät.   

Amina har inte berättat detta för någon vuxen om hur hon har det, de enda som känner till detta är hennes närmaste vänner och de uppmuntrar henne att göra något åt saken och hon har försökt.  

Amina heter egentligen något annat. 

FAKTA: Hedersrelaterat våld och förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck har sin grund i kulturella föreställningar om kön, makt och sexualitet, ofta med fokus på flickors och kvinnors kyskhet. Pojkar samt homosexuella, bisexuella och personer med könsöverskridande identitet och uttryck kan också drabbas. 

Exempel på hedersrelaterat våld och förtryck är kontroll, begränsningar, oskuldskrav, ofrivilliga äktenskap, kvinnlig könsstympning, hot och våld mot den egna personen av den egna familjen. 

Det som skiljer hedersrelaterat våld och förtryck från andra typer av våld i nära relationer är att våldet syftar till att bevara, eller återupprätta, en familjs heder inför omgivningen.

Källa: Rapporten "Det hedersrelaterade våldets och förtryckets uttryck och samhällets utmaningar".


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".