Preemraff i Lysekil. Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
Foto: Johan Blixt/Sveriges Radio
LYSEKIL

Preemraff får miljötillstånd till historisk satsning

1:45 min

Mark- och miljödomstolen i Vänersborg ger Preemraff i Lysekil tillstånd att bygga ut sin verksamhet. Det handlar om den största utbyggnaden i raffinaderiets historia.

Preemraff i Lysekil planerar att bygga ut sin verksamhet för 15 miljarder kronor. 

Nu har Mark- och miljödomstolen gett sitt tillstånd för utbyggnaden. 

Domstolen tar inte ställning till att utsläppen av koldioxid förväntas fördubblas till närmare 3,5 miljoner ton. 

För tio år sedan fanns det långt framskridna planer på att bygga något som kallas för cooker, en typ av anläggning som också kan omvandla tjockolja till renare bränslen.

Satsningen som görs nu på Preemraff handlar om att 2,5 miljoner ton tjockolja varje år ska kunna omvandlas till diesel och bensin.

Miljöpartisten Inge Löfgren, som också representerar Naturskyddsföreningen i Lysekil och Munkedal, är besviken på att Preemraff fått miljötillstånd. 

– Det är bara att beklaga, det kommer försvåra för Sverige att nå sina miljömål. 

Enligt Naturskyddsföreningen i Munkedal/Lysekil så innebär beslutet att att Preemraff kommer att släppa ut mest koldioxid i Sverige.

Peter Abrahamsson, affärsområdeschef för raffinering vid Preem, säger att raffinaderiet släpper ut mindre än andra jämförbara fabriker. 

– Frågan är om det här är en global fråga eller en lokal fråga. Vi släpper ut mindre koldioxid än vad de flesta andra raffinaderier gör, säger Peter Abrahamsson, affärsområdeschef för raffinering vid Preem, till Ekot.

– Finns inte vi, men efterfrågan finns kvar så kommer någon annan att tillverka produkterna som marknaden behöver för att i sin tur släppa ut koldioxid där i stället. 

Tidigast 2023 kan anläggningen vara igång om Preem fattar sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista