Kvinna i blå kavaj
1 av 2
Mariya Voyvodova socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg Foto: Helén PAlmqvist Novik/Sveriges Radio
Mikael Fellenius, vd Film i väst, och Kia Nordqvist, styrelseordförande Film i Väst
2 av 2
Mikael Fellenius, vd Film i väst, och Kia Nordqvist, styrelseordförande Film i Väst Foto: Gus Kaage

Göteborg vill lämna Film i väst-samarbete

3:12 min

Göteborgs kommun drar tillbaka pengarna till den regionala filmfonden Film i väst. Det handlar om 4,5 miljoner kronor årligen, vilket motsvarar vad filmfonden satsar i en långfilm.

Mariya Voyvodova, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg och ansvarig för kulturfrågor, säger att det saknas information om hur pengarna används.

– Det här är rätt mycket pengar som vi inte har sett hur de kommer tillgodo för filmbranschen.

Sedan 2014 satsar Göteborg extra mycket på film, allt från att få fler inspelningar till stan till att utveckla den lokala filmbranschen.

Fyra och en halv miljoner kronor av satsningen går till den regionala filmfonden Film i väst, vilket gör att majoriteten av de film- och tv-serieinspelningar som görs i väst numera landar i Göteborg. Som till exempel SVT:s serie "Vår tid är nu".

Kulturnämnden har beslutat att trots det dra in pengarna från nästa år. Under onsdagen väntas kommunstyrelsen fatta samma beslut som nämnden.
Mariya Voyvodova betonar att det inte är en besparing.

– Vi drar inte ner några pengar men vi ska se till att de går till filmbranschen här i Göteborg. För ganska många aktörer som behöver de pengarna.

Film i väst, som i år varit med och finansierat 18 film- och tv-produktioner i regionen, håller inte med om att de varit dåliga på att informera Göteborgs stad. 

– Vi har under alla de här åren försett Göteborg med, som senast nu, över 200 sidors material. Och där framkommer med all tydlighet hur mycket som går till Göteborg och inom vilka områden, säger vd Mikael Fellenius.

"Det är förlorad produktion"

Mikael Fellenius säger att det kan komma att bli färre inspelningar i Göteborg om kommunen inte vill vara med och bidra. 

Även den miljöpartistiska regionpolitikern Kia Nordqvist, ordförande i styrelsen för Film i väst, är kritisk. Hon menar att Film i väst med sitt goda rykte i filmbranschen lockar fler produktioner till Göteborg än vad kommunen kan på egen hand.

– Vi tror inte att Göteborg har den erfarenheten, det nätverket och den möjligheten att göra det, så det är så att säga förlorad produktion.

Kommunalrådet Mariya Voyvodova vill se mer dialog med regionen, och säger att syftet inte är att dra undan mattan för Film i väst.

– Vi ser Film i väst som en väldigt viktigt aktör för utveckling av filmbranschen. Så det gör mig lite ledsen när det beskrivs en bild av att Göteborg inte bryr sig om vad Film i väst gör. För det är precis tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista