Tre göteborgslag i topp på uppfinnartävling

0:31 min

Tre av de fyra vinnande lag i innovationstävlingen Dreambig är från Göteborg. Tävlingen har som målsättning att vara helt jämställd och hälften av såväl sökande som vinnare var också kvinnor.

Innovationstävlingen Dreambig som avgjordes i Eriksbergshallen på fredagen har som målsättning att vara helt jämställd. Anledningen är att man vill ändra på att 90 procent av allt riskkapital brukar gå till män.

För att få jämnare könsfördelning har man arbetat med tilltalet i annonseringen. Man sökte brett och hade också en jämställd jury med tre män och tre kvinnor.

– Det ledde till ett startfält med 40 procent kvinnor, detta i en bransch som bara utbildar omkring 25 procent kvinnor, säger Lars Kry, VD för konsultbolaget Sigma, som står bakom tävlingen.

Bland vinnarna hittar vi Anna Krans och Linda Signér från företaget Yougo, med en idé om att hålla folk friskare.

De andra vinnande Göteborgslagen kommer båda från Chalmers. Detecht är ett appbaserat säkerhetssystem för motorcyklister och bakom idén står Niklas Olsson, Tobias Goldman och Martin Tran.

Chalmersbaserade Julia Claesson och Tobias Hallberg på Nanvio har kommit på ett smart sätt att rena luft och vatten med nanoteknik.