Tvådelad bil av Beatrice Fihn
1 av 3
Beatrice Fihn Foto: Bendiksby, Terje TT/Ida Cliffordson/Sveriges Radio
Beatrice mottager Nobelpriset.
2 av 3
Beatrice Fihn och ICAN-aktivisten och Hiroshima-överledaren Setsuko Thurlow mottager Nobels fredspris i Oslo rådhus 2017 av Berit Reiss-Andersen. Foto: Berit Roald
Beatrice Fihn hälsar på Norske kungen.
3 av 3
Beatrice Fihn hälsar på Kong Harald efter utdelningen av Nobels fredspris 2017. Foto: Bendiksby, Terje

Hon är Årets göteborgare 2018

2:27 min

Uppväxten i Angered väckte frågor som hur krig uppstår och varför människor tvingas fly. Idag arbetar hon med att få till ett totalförbud mot kärnvapen. Årets göteborgare är Beatrice Fihn.

Beatrice Fihn och organisationen ICAN, som hon är chef för, har ett mål: Att få till ett totalförbud mot kärnvapen.

På sin resa mot det målet har de träffat Påven, tagit emot Nobels fredspris och fått diplomater att gråta i FN. 

Beatrice Fihn bor och arbetar i Genève där den internationella paraplykampanjen ICAN har sitt huvudkontor. Hon hade läst internationella relationer på universitetet och var intresserad av mänskliga rättigheter när hon blev erbjuden en praktikplats på en organisation i Genève. Det var de som ville att hon skulle arbeta mot kärnvapen.

 – Jag var skeptisk och tyckte att det lät ganska gammaldags. Men det var en bra möjlighet för att få se FN i Genève så jag körde på ändå, säger Beatrice Fihn.

– Sedan blev jag helt fascinerad, kärnvapenfrågan är så bisarr.

Beatrice Fihn och ICAN vill få tillräckligt många länder att ta ställning mot kärnvapen så att USA, Kina, Storbritannien och de andra kärnvapenmakterna pressas till nedrustning. 

Efter att ha lyft röster från överlevare, ordnat manifestationer och riktade kampanjer så uppnådde ICAN, i juli 2017, ett viktigt delmål. FN antog ett förbud mot kärnvapen. 124 länder deltog i förhandlingarna i FN i New York och 122 av dem röstade för ett förbud, Beatrice Fihn var med när det hände.

 – Det var helt fantastiskt, något vi jobbat med länge. Att få sitta bredvid överlevare från Hiroshima, Nagasaki och olika kärnvapentestsajter i världen när det skedde, det gav rysningar.

Nu arbetar ICAN med att få alla länder, även de som idag har kärnvapen, att skriva på.

Förra året fick Beatrice Fihn åka till Nobelceremonin i Oslo och ta emot fredspriset för sitt och ICANs arbete.

Beatrice Fihn kröns till Årets göteborgare den 11 december klockan 15:00-16:00 i Östra Nordstan. Välkommen dit!

Fakta: Beatrice Fihn

Yrke: Chef över paraplyorganisationen Ican som tilldelades Nobels fredspris 2017 för sitt arbete mot kärnkraft.

Ålder: 36

Bor: Geneve i Schweiz med sin man och sina två barn.

Bakgrund: Uppvuxen i Angered, har bland annat gått på Vättleskolan och Hvitfeldtska.

Juryns motivering: Redan hemma i Angered föddes det samhällsengagemang som gjort Beatrice Fihn till en internationell maktfaktor. Med obändig energi kämpar hon för en tryggare värld. Nobels fredspris till kampanjen ICAN gör kärnvapenmakter nervösa och får många att höja rösten för att befria mänskligheten från det undergångshot vi levt under i mer än 70 år. Beatrice Fihn är en värdig Årets Göteborgare 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista