Mikael Fellenius vd Film i Väst december 2017
Mikael Fellenius vd Film i Väst december 2017 Foto: Jesper Gunnarsson / Sveriges Radio

Film i väst uppmanar produktionsbolag att bojkotta Göteborg

2:09 min

Göteborgs kommun vill stoppa sitt miljonbidrag till en av de stora spelarna i Filmsverige: den regionala filmfonden Film i väst. Nu svarar Film i väst med att uppmana produktionsbolag att arbeta på andra platser än Göteborg.

Paul Blomgren Dovan, vd på företaget Gothenburg film studios, som hyr ut filmstudior och teknik, kallar uppmaningen för ett dråpslag mot filmbranschen i Göteborg som vuxit starkt de senaste åren.

– Vi förlorar en stor del av de jobb vi skulle ha utfört nästa år. Och med det försvinner grunden i vår verksamhet och då kan vi inte fortsätta, säger Paul Blomgren Dovan.

Han berättar att den senaste veckan har han fått besked av tre olika produktionsbolag att de inte kan anlita Gothenburg film studios som planerat, på uppmaning av Film i väst.

– Man ser helst att filmproduktionerna inte förläggs i Göteborg och att man inte jobbar med bolaget Gothenburg film studios.

När Kulturnytt förra veckan rapporterade om kommunens planer att dra in sitt stöd om 4,5 miljoner till filmfonden, sa Film i västs vd Mikael Fellenius att det kommer att leda till att färre filmer spelas in i Göteborg. Han säger att det inte stämmer att Film i väst har uppmanat filmbolag att sluta göra film i Göteborg, utan att budskapet har varit att de gärna får sprida inspelningar till övriga delar av Västra Götaland. Som till exempel Film i västs egna studior i Trollhättan.

– Vi har bara pekat på det att ni måste överväga att fylla studion, till exempel i Trollhättan, där Film i väst har sin studio. Det är inte orimligt för vi behöver ju belägga den också, säger Mikael Fellenius.

Har de missuppfattat instruktionerna från er när de säger till Gothenburg film studios att de inte längre kan samarbeta med dem?

– Det kan jag faktiskt inte svara på. Det får jag prata med de här bolagen om. Det är något vi i så fall får reda ut.

Den 12 december väntas kommunstyrelsen i Göteborg – efter att ha bordlagt ärendet – fatta beslut om vad som ska hända med stödet till den västsvenska filmfonden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista