Flygplan
Foto: Christine Olsson/TT

Svenskt utlandsflyg fördubblat på 30 år

2:14 min

Svenskarna flyger mycket jämfört med människor från andra länder. Detta enligt en ny rapport gjord av Chalmers som har kartlagt flyget sedan 1990.

Rapporten är gjord av Chalmers på uppdrag av Naturvårdsverket.

– Vi flyger ungefär fem gånger mer än det globala genomsnittet. I snitt flyger vi ungefär 1,4 gånger utomlands per år, säger Naturvårdsverkets klimatanalytiker Jonas Allerup.

Numera reser vi svenskar utomlands dubbelt så ofta som år 1990, medan inrikesflyget är nära oförändrat. Trots det har flygets utsläpp av växthusgaser inte ökat sen millennieskiftet.

Det beror på ny teknik och att flygplanen är mer fullsatta.
Totalt släpper svenska flygresor ut tio miljoner ton växthusgaser per år.

– Det blir ungefär ett ton per person och år, vilket motsvarar ungefär en resa per år till Spanien, säger Jonas Allerup.

Rent allmänt ökar flyget. I går kom EU-statistik över antalet flygpassagerare som visar en ökning med sju procent på ett år i EU.
Klimatpåverkan motiverar att man bromsar det ökande flygandet, säger Jonas Allerup.

– Det är en stor utsläppssektor, den är ungefär lika stor som vad personbilarna släpper ut på ett år. Vi vet ju att det finns många styrmedel och i flyget har vi en flygskatt.

– Men det kan vara så att det behövs mycket mer åtgärder och styrmedel inom det här området, säger Jonas Allerup på Naturvårdsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista