Man står i korridor på Chalmers högskola i Göteborg.
Greg Peters är forskare och biträdande professor på Chalmers högskola. Foto: Lasse Nilsson / Sveriges Radio

Så ska framtidens mode bli hållbart

3:18 min

Chalmersforskaren Gregory Peters arbetar med ett projekt för att ta fram hållbara alternativ inom modebranschen. Nu har han hittat några knep.

Projektet heter Framtidens Mode, "Circular Design Speeds" och är ett samarbete mellan Chalmers, statliga Rise, Mistra Future Fasion och University of the Arts London.

Tillsammans har de tagit fram klädprototyper som Chalmersforskaren Gregory Peters sedan gjort livscykelanalyser på – alltså plaggets väg från vagga till grav.

Tanken är att hitta alternativ till en mer hållbar modebransch.

Det kan handla om papperströjor som bara används ett par dagar, men som är hållbara att tillverka. Eller skjortor som är gjorda i väldigt slitstarka material som miljön mer, men som istället håller i 50 år.

Och en idé är att göra kläder som kan ändra utseende och därmed vara intressant för bäraren under en längre tid.

– Det finns en teknik som i princip går ut på att man har en skrivare som kan göra bilder på papper och sedan överföra på plagget med lite värme. Då kan man skicka en bild man gillar och få ett företag att trycka det på ett gammal plagg som du höll på att kasta, säger Peters. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista