Polisen säger nej till ordningsvakter i Brunnsparken

2:07 min

Polisen säger nej till Göteborgs kommuns önskan om att ordningsvakter ska tas in för att öka tryggheten kring Brunnsparken och andra områden.

Göteborgs kommun vill att ordningsvakter ska arbeta i Brunnsparken, på Gustav Adolfs torg, Kanaltorget och Kronhusparken fram till klockan 23 på kvällarna från måndag till torsdag och på fredagar och lördagar fram till klockan ett, för att göra områdena tryggare och säkrare.

Men för det krävs att det råder särskilda omständigheter. Exempelvis att problemen med ordning och säkerhet, kriminalitet och så vidare på de här platserna är särskilt allvarliga jämfört med andra platser, och polisen finner att det inte stämmer.

– När vi har undersökt de här platserna så avviker de inte från andra platser, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg. 

Han menar att det snarare handlar om upplevd otrygghet. 

Brunnsparken ska rustas upp med start nästa år. Bland annat ska en bättre belysning öka trivseln. Erik Nord säger det finns mer kommunen kan göra i Brunnsparken:

– Se till att det finns verksamheter igång på ickekontorstid. Fältassistenter och annat som man kan jobba med som inte är direkt inne i den ordingshållande delen som ordningsvakterna trots allt är, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista