El Sistema i Västra Göteborg kan få mindre budget

3:02 min

El Sistemas musikverksamhet på Frejaskolan och Vättnedalsskolan i Tynnered kan komma att drabbas av två miljoner kronor i nedskärningar nästa år. Frågan bordlades på tisdagkvällens möte.

Beslut om eventuella besparingar på El Sistema på Tynneredsskolorna kan komma att fattas på tisdagskvällen, då Västra Göteborgs stadsdelsnämnd sammanträder.

Eric Sjöström, ordförande i stiftelsen El Sistema Sverige, är förvånad över förslaget om besparingarna.

– Det här går ju verkligen på tvärs på vad man gör i alla andra kommuner. Om man satsar på någon del i kulturskolan så är det ju just El Sistema-delen, säger han.

Henrik Munck, demokrat och ordförande för nämnden tycker inte att besparingsförslaget är bra.

– El Sistema är en mycket viktig verksamhet och mycket uppskattad. Det är inte aktuellt ur mitt perspektiv att dra ned på detta. Förslaget är en konsekvens av alliansens nedskärningar i stadsdelarnas budget, säger Munck.

Han tycker inte att Alliansen tagit fram tillräckligt med underlag för hur besparingskraven ska hanteras. Och säger att det är troligt att frågan bordläggs.

Andreas Eraybar, liberal vice ordförande i Västra Göteborgs stadsdelsnämnd, håller inte med om kritiken, men vill också se att frågan bordläggs. Precis som Munck vill han utreda möjligheten att lägga kostnaden för El Sistema på skolbudgeten i stället.

Uppdatering: På stadsdelsnämndens möte på tisdagskvällen bordlades ärendet och kommer tas upp igen i januari. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista