Här växer ett nytt flerfamiljshus fram. Flera våningar med byggställningar.
Foto: Arkivbild

Möte med storbanker för nya lösningar för bostadslån

2:00 min

Det byggs många nya bostäder i Göteborg - samtidigt har det blivit tuffare att få lån för en ny bostad, inte minst i utsatta områden.

Göteborgs stad har därför bjudit in ledningen för fyra storbanker för att söka lösningar. Det är ett ovanligt initiativ, ett nytt grepp, något som Gårdstensbladet skrivit om.

– Ta ett utsatt område, till exempel Gårdsten eller Tynnered. Ofta finns det kapital för att klara av kontantinsatsen, men den finns kanske inte alltid på bankkonton. Den finns i släkter, i familjer. Där tror jag vi kan hjälpas åt att göra storbankerna mer varse vilka förutsättningarna är i de olika områdena, säger Marin Öbo, kommunens fastighetsdirektör.

Han understryker initiativet inte på något sätt syftar till att man ska sänka eller frångå de lagliga kraven på kontantinsats eller amorteringskrav.

Lagar och regler ska förstås gälla.

Idag pågår bygget av cirka 7 700 nya bostäder i Göteborg. 

Martin Öbos förhoppning är att samtalen ger bankerna en mer nyanserad bild av bostadsmarknaden i Göteborg - och att det i sin tur bidrar till att en hög bostadsproduktion upprätthålls. 

– Det här är en sondering, men mer konkret vad det kan leda till är ganska oklart ännu. Vi är ganska ödmjuka där, säger Martin Öbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista