Gabriel Södersten i nätverket Ja till trängselskatt och numera också aktiv i Miljöpartiet
1 av 2
Gabriel Södersten tog initiativ till nätverket Ja till trängselskatt, numera också aktiv i Miljöpartiet. Foto: Erica Hedin / P4 Göteborg Sveriges Radio
Martin Wannholt, ordförande för Demokraterna, där utanför på Gustaf Adolfs torg står statyn: " där ska staden ligga "
2 av 2
Martin Wannholt, ordförande för Demokraterna, pekar mot statyn där utanför på Gustaf Adolfs torg: " där ska staden ligga... " Foto: Erica Hedin / P4 Göteborg Sveriges Radio

Bygget av stationen i Haga är en het fråga

1:53 min

Västlänken-motståndare har på senare tid riktat in kritiken mot bygget av stationen i Haga. Idag kommer frågan upp på politikernas bord.

Demokraternas ordförande Martin Wannholt tänker kämpa in i det sista för att stoppa planerna på bygget av stationen i Haga.

- Beslutet är klubbat flera gånger om i olika skepnader under många år, men vi kan fortfarande rädda 25 miljarder.

-Största misslyckandet med hela Västlänkenbygget ligger i Hagastationen, säger Martin Wannholt. Där ligger alla kostnader, miljöutsläpp och där ligger förstörelsen av stan. Allt elände ligger via omvägen till Haga.

Men Västlänkens förespråkare ser stationen i Haga som en möjlighet, inte ett problem. Idag är Gabriel Södersten aktiv miljöpartist, men inför folkomröstningen om trängselskatt startade han och andra aktivister Nätverket Ja till trängselskatt. Syftet var att granska underlag och sanningshalt i argumenten mot trängselskatten och Västlänken.

- Tågstationen i Haga behövs, säger han. Den lösningen ger störst resandeutveckling och på sikt störst utsläppsminskning av koldioxid och det var den lösningen som förordas av flest remissinstanser i utredningen om Västlänken.

Gabriel Södersten anser att motståndarna till Västlänken och Hagastationen fortsätter argumentera i högt tonläge men på svaga grunder.

- Man litar inte på sina argument och behöver därför ta i extra för att nå igenom.

 

Idag ska frågan om detaljplan och kringinvesteringar till stationen i Haga behandlas av kommunstyrelsen i Göteborg, men Martin Wannholt tror inte att beslutet i kommunstyrelsen kommer ändra något i sak, när det nu fattas.

- Det viktiga är att man får med i protokollet att någon hojtade till innan katastrofen kom, säger Martin Wannholt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista