En hand som håller en handgranat.
Nya handgranater har polisen inte fått in under amnestin, däremot gamla. ARKIVBILD. Foto: Mikael Fritzon - TT

Amnestin för sprängämnen gav inte förväntat resultat

2:15 min

I morgon är sista dagen på amnestin för att lämna in sprängämnen av olika slag. Förhoppningen om att det skulle komma in explosiva varor från kriminella gäng har inte blivit verklighet.

Amnestin innebär att man kan lämna in explosiva varor till polisen utan att riskera straff. Det är i morgon sista dagen för amnestin som pågått i tre månader. 

Två handgranater, varav en från finska vinterkriget, har kommit in till polisen under den här tiden. Omkring 260  personer har ringt till polisen för att de vill överlämna olika former av sprängämnen. Från sprängämnen till ammunition. 

– Det är en väldig blandning, men det vanligaste är sprängmedel för att spränga berg. Vi har fått in cirka 107 kilo av detta, säger Lars Holmdahl, poliskommissarie i Göteborg. Han fortsätter:

– Det politiska beslutet med en tremånaders amnesti hade ett gott syfte. Man ville få in sprängämnen och handgranater från kriminella gäng. Men jag kan inte se att det är det vi har fått in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista