Avdäckad full person.
1 av 2
Polisen tror att fler riskerar att dö om inte tillnyktringsenheten på Sahlgrenska tar emot berusade vuxna. Foto: Janerik Henriksson/TT
"Putte" har jobbar på tillnyktringsenheten i 18 år och är orolig för hur det ska gå för patienterna.
2 av 2
"Putte" har jobbar på tillnyktringsenheten i 18 år och är orolig för hur det ska gå för patienterna om man slutar ta emot vuxna. Foto: Ida Cliffordson

Polisen varnar för dödsfall om tillnyktringsenheten ändras

3:19 min

Det finns långtgående planer på att ändra tillnyktringsenheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset så att de bara tar emot ungdomar. Men då riskerar folk att dö, varnar polisen.

Tillnyktringsenheten, TNE, tar bland annat hand om kraftigt berusade personer som inte är våldsamma och hamnar i polisarresten.

– Den yttersta konsekvensen är ju en ökad risk för dödsfall. Stänger man ner TNE eller ändrar verksamheten så att de här patienterna inte längre får den här vården, vem ska då ta hand om dem, säger Christian Brattgård, chef för utredningsjournen på polisens personintag.

På TNE arbetar sjuksköterskor, undersköterskor och skötare som säkerställer en medicinskt säker tillnyktring. Dessutom hjälper de polis och socialtjänst med provtagningar och hjälper till om anhöriga, socialtjänsten eller andra misstänker att någon har missbruksproblem.

I december skrev cheferna för beroendeverksamheten på Sahlgenska ett brev till personalen där de informerade om att TNE står inför stora förändringar, och man berättade bland annat att man ska rikta in sig just på ungdomar. Precis som polisen så undrar också personalen på TNE vem som ska hjälpa alla vuxna och gamla patienter.

– De kommer att dö på gatorna, säger "Putte" som har arbetat på tillnyktringsenheten i 18 år.

I inslaget: Hör "Putte" och polisens Christian Brattgård berätta om sin oro för patienterna och Sahlgrenska universitetssjukhusets nye styrelseordförande Henrik Ripa (M) som svarar att det handlar om en nödvändig besparing sedan kommunen dragit tillbaka sin del av finansieringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista