GHB dödar lika många som heroin

Allt fler dör av GHB-missbruk, sambandet mellan användande av tunga droger och rohypnol blir allt tydligare, men cannabis och amfetamin är de vanligaste drogerna. Det visar den kartläggning som Göteborgs informationscentrum för alkohol och narkotika-frågor. I undersökningen har man intervjuat personer som arbetar med missbruk.

Förra året dog sju personer av GHB i Göteborg, lika många som dog efter missbruk av heroin.

Kartläggningen noterar också ett tydligare samband mellan användande av tunga droger och rohypnol. Men bland unga har just Rohypnolmissbruket minskat. Många ungdomar uppges i undersökningen anse att Rohypnolruset är ”alltför farligt och svårt att kontrollera”.

Cannabis är istället den dominerande drogen bland unga, mellan 50 och 70 procent av de som söker hjälp säger att de har cannabis som huvuddrog. Bland vuxna som söker vård är amfetamin den vanligaste drogen.

Intervjuerna visar också att allt fler söker hjälp för alkoholmissbruk, speciellt är det kvinnor, ungdomar och ”socialt väletablerade” personer. Rapporten noterar även att ungdomar med invandrarbakgrund de senaste åren har börjat dricka mer alkohol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".