Ett litet barn håller en vuxen i handen.
1 av 2
Känsliga barnutredningar bollas mellan olika handläggare på socialtjänsten. Foto: Hasse Holmberg / TT
En vuxen man står och håller ett litet barn i famnen.
2 av 2
Känsliga barnutredningar bollas mellan olika handläggare på socialtjänsten. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT /

Utsatta barn bollas mellan handläggare på Orusts socialtjänst

3:01 min

Socialtjänsten har utrett ifall "Johannes" barn ska omhändertas. Utredningen är både känslig och invecklad, men bara sedan i höstas har tre olika handläggare haft ansvar för ärendet.

– Jag skapade ett förtroende för en handläggare som var väldigt bra, men efter en vecka eller två sa hon att hon inte hann med vårt ärende, berättar "Johannes".

Den första handläggaren byttes ut mot en konsult, en inhyrd socialsekreterare, som sedan byttes ut mot ännu en konsult. "Johannes" upplever att de byttes ut så snabbt att de inte ens hann sätta sig in i utredningen ordentligt. 

– Och det är ju deras beslut som vi ska leva med. Det gjorde mig väldigt orolig, säger han.

I höstas avslöjade P4 Göteborg att socialtjänsten på Orust omhändertog fel barn. Och det har visat sig att Orusts socialtjänst dras med problem som bland annat hänger ihop med en hög personalomsättning.

Enligt dokumentation som P4 Göteborg tagit del av har handläggare som jobbar med barn och unga på Orusts socialtjänst uttryckt att det är svårt att göra ett bra jobb eftersom arbetsbelastningen är så hög.

Jag undrar hur många barn det finns i den här kommunen som behöver hjälp men som inte får det. 

Flera personer vi talar med beskriver en rörig situation där nya handläggare kommer till efter hand som andra sjukskriver sig eller slutar. Bara senaste året har elva olika personer turats om att arbeta på de fem handläggartjänster som utreder barn- och ungdomsärenden. Ibland har ingen ordinarie varit i tjänst. 

– Vi har haft en period med mycket arbete och precis som många andra kommuner, svårighet att rekrytera, säger Lisbeth Tilly, sektorschef för Omsorg på Orust.

Hon beklagar att en del familjer har fått byta handläggare mitt i en utredning.

– Ibland tvingas vi och har inget val med det är inget vi önskar, säger hon.

Enligt Lisbeth Tilly har kommunen nyligen rekryterat tre fastanställda handläggare, men de är fortfarande beroende av konsulter.

– Ja vi har någon konsult kvar, kanske tre, men några är under utfasning, säger hon.

"Johannes" hoppas att barn och unga ska sluta bollas runt mellan olika handläggare. Han tror att de många bytena av handläggare gör att viktig information går förlorad, och att utredningar som rör barn och unga försenas.

– Jag undrar hur många barn det finns i den här kommunen som behöver hjälp men som inte får det, säger han.

 HÖR MER:
Socialtjänsten på Orust tvångsomhändertog fel barn

Mamman: Det tog första bästa barn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista