Susanne Forsman, biodlare på Nolhaga bigård i Kungälv
1 av 3
100 bisamhällen håller Susanne Forsman sysselsatt på Nolhaga bigård i Kungälv Foto: Erica Hedin / P4 Göteborg Sveriges Radio
Ett bi och en blomma, själva grunden för honungsproduktionen. En fullsatt sal under nordiska biodlarkongressen.
2 av 3
Ett bi och en blomma är själva grunden för honungsproduktionen, i en fullsatt sal lyssnar biodlare till hur biodlingen kan utvecklas. Foto: Erica Hedin / P4 Göteborg Sveriges Radio
Eva Forsgren, samverkanslektor och forskare vid SLU, Uppsala
3 av 3
Eva Forsgren forskar vid SLU i Uppsala, men har också ett uppdrag som samverkanslektor, dvs att samverka med bi-branschen. Foto: Erica Hedin / P4 Göteborg Sveriges Radio

Nordiskt surr på biodlarkongress i Göteborg

1:49 min

Från hela norden har biodlare kommit till Göteborg för att höra de senaste rönen och knyta kontakter.

- Jag lär mig alltid något nytt och därför är jag här, säger Susanne Forsman, biodlare i Kungälv, som haft bin i tio år.

Under årens lopp har det larmats om att antalet biodlare men också honungsbin minskar i Sverige, men det inte sant. Enligt intresseorganiastonen Sveriges biodlares riksförbund har medlemstalen växt kontinuerligt sen tio år tillbaka.

Och enligt Eva Forsgren, lektor och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, minskar inte honungsbina.

-Däremot kan man oroa sig för de vilda bina, deras naturliga boplatser minskar i och med vårt moderna jord- och skogsbruk. Och det är allvarligt, för det är dom bina som gynnar den biologiska mångfalden.

För Susanne Forsmans del började det med några bikupor i trädgården, för att trädgården skulle bära mer frukt, idag har hon över 100 bisamhällen. Hon försöker ta tillvara allt de ger, bland annat en ny produkt, bibröd.

- Det är pollen som fermenterats, som bina lagt in i vaxkakorna. Det är ett nyttigt kosttillskott för oss, direkt från bikupan, utan tillsatser men rikt på vitaminer, mineraler och aminosyror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista