Ann-Sofie Hermansson vid ett podium.
1 av 2
Ann-Sofie Hermansson (S) höll presskonferens under måndagen. Foto: Thomas Johansson/TT
Två kvinnor.
2 av 2
Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson Socialdemokraterna i Göteborg. Foto: Isabella Westberg/Sveriges Radio
MAKTSTRID I SOCIALDEMOKRATERNA

Hermansson avgår inte självmant

0:59 min

Socialdemokrater i Göteborg kräver gruppledaren Ann-Sofie Hermanssons avgång. Men hon kommer inte avgå självmant, det berättade hon vid en presskonferens.

SVT Nyheter var först att rapportera att det handlar om makten i partiet och att "En enig distriktsstyrelse har meddelat att man inte längre har förtroende för Ann-Sofie". Hennes ledarskap beskrivs som odemokratiskt.

Vid en presskonferens under måndagen meddelade hon att hon inte tänker avgå självmant utan tänker sitta kvar till nästa distriktskongress. 

– Nej, jag avgår inte för att styrelsen tycker så, det är distriktskongressen som beslutar om den här typen av ärenden, säger Ann-Sofie Hermansson själv på en presskonferens under måndagen.

Hon säger att det har kommit fram kritik mot ledarskapet inom Socialdemokraterna sedan oktober.  

– Det är inget märkligt efter ett sämre valresultat, säger hon. 

Styrelsen för partidistriktet i Göteborg planerar att kalla till en extra distriktskongress för att avgöra Hermanssons framtid som gruppledare om hon inte självmant lämnar. Extrastämman kan komma att hållas redan i februari.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista