Socialdemokrater kräver gruppledare Ann-Sofie Hermanssons avgång.
Socialdemokrater kräver gruppledare Ann-Sofie Hermanssons avgång. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Intern maktstrid inom S i Göteborg

1:41 min

I Göteborg har en intern maktstrid brutit ut inom socialdemokratin. Styrelsen för det lokala partidistriktet kräver gruppledaren Ann-Sofie Hermanssons avgång. Men själv vägrar hon att avgå just nu.

Olika syn på politiska strategier är ett skäl till styrelsens misstroende mot Ann-Sofie Hermansson, som blev kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg i april 2016.

Styrelseledamoten Håkan Linnarsson pratar också om bristande arbetsmiljö runt partiets gruppledare, senast manifesterat i helgen när ett av partiets kommunalråd, Shabaz Khan, valde att avgå.

Ann-Sofie Hermansson själv ställer sig frågande till påståenden om arbetsmiljöproblem. Hon medger besvikelse över Socialdemokraternas kommunala valresultatet på strax över 20 procent, likaså att partiet har tvingats att lämna ifrån sig makten i kommunen efter 24 år.

Men trots att en enig distriktsstyrelse kräver hennes avgång tänker hon sitta kvar till nästa distriktskongress, antingen den ordinarie i april eller en extrainkallad sådan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista