Delad bild: Polis utomhus och ett vapen.
Foto: Johan Nilsson/TT, Claudio Bresciani/TT.
GÄNGKRIMINALITET

BRÅ: Våld ger ökat inflytande

1:17 min

I dag presenterar Brottsförebyggande rådet, Brå, en rapport om våld och skjutningar i kriminella miljöer. Den visar bland annat att med våld bygger den kriminella upp sitt rykte.

Våld ger ökat inflytande över narkotikamarknaden.

Brå har intervjuat 21 personer som har funnits i kriminella miljöer eller har varit föremål för skjutvapenvåld.

De har i de flesta fall kommit i kontakt med kriminella miljöer via sina vänner, speciellt i förortsområden där kriminaliteten är vanlig. 

Intervjuerna har tittat på faktorer kring kriminalitet bland annat förekomsten av våld med skjutvapen, som blivit allt vanligare.

De intervjuade beskriver att våld med vapen är ett sätt att positionera sig. Orsaken till en konflikt kan vara sekundär, enligt rapporten.

– Intervjupersonerna beskriver att omgivningen bevakar varje steg man tar, och därför måste man ta saker på stort allvar. Följden blir att tillsynes små saker kan få allvarliga konsekvenser, för allt räknas i kampen om position, säger Elin Jönsson, utredare på Brå som skrivit rapporten tillsammans med kollegan Erik Nilsson.

I rapporten dras slutsatsen att våld är en investering i ditt rykte och kriminella karriär, och det kan i sin tur ge ökat inflytande över den lokala narkotikamarknaden. Men eftersom ryktet är lätt att förlora måste det ständigt upprätthållas och försvaras.

Kampen om position är samtidigt en kamp på liv och död. Man skjuter inte bara för att säkra sin position, utan också för att skydda det egna livet, menar BRÅ.

LÄS MER: BRÅ - Skjutningar i kriminella miljöer 

HÖR MER: Johan i Biskopsgården "Vapen finns överallt"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista