Friskväderstorget Biskopsgården. Foto: Madeleine Blidberg/SR
Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio
GÄNGKRIMINALITET

Polis: Sex procent har fått det sämre

2:03 min

En gemensam nämnare för de flesta som lever i olika kriminella nätverk är var de är uppväxta. Alla har inte fått det bättre i Sverige, menar Stockholmspolisen Gunnar Appelgren.

– Vi har en paradox i det här landet, där vi har fått det bättre generellt sett. Det gäller 94 procent av Sveriges befolkning, sex procent har fått det väsentligt sämre, och dom bor samtidigt i vissa områden, säger Gunnar Appelgren, polis som jobbat länge med kriminella nätverk och strukturer. 

På tisdagen presenterade Brå, Brottsförebyggande rådet, en rapport med 21 djupintervjuer med män som alla befunnit sig i det kriminella livet.

Rapporten handlar till stor om hur nätverken var uppbyggda och orsaker till skjutningar.

De intervjuades bakgrund är i många fall lika; problem i familjen, svårt med skolan, kriminalitet i området där de är uppväxta, ofta i socioekonomiskt utsatta områden.

Den miljö många är uppväxta i speglar "övergripande samhälleliga förändringar och förhållanden. Därför kan mer övergripande satsningar ha betydelse, exempelvis inom socioekonomiskt svaga områden", är en slutsats i BRÅ:s rapport. 

HÖR MER:
Gängen inifrån: Johan blev skjuten redan som 13-åring

Johans mamma: Jag hade behövt mer stöd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista