Människor som sjunger
1 av 4
Ensembeln i musikalen "Närmare Kanten" sjunger tillsammans. Foto: Annica Engström
Människor på en scen
2 av 4
Närmare kanten är en nyskriven musikal Foto: Annica Engström
Närmare Kanten nyskriven musikal
3 av 4
Karoline dons och Irina Sirén är två av skådespelarna i musikalen. Foto: Annika Engström
Tre kvinnor och en man
4 av 4
Alma Bengtsson, Trina Sirén, Karoline Dons, och Mattias Palm regissör. Foto: Erika Löthberg/Sverigse Radio
PSYKISK OHÄLSA

Egna erfarenheter bakom nyskriven musikal

3:09 min

Musikalen "Närmare kanten" tar upp psykisk ohälsa som tema. Kulturutövare med egen erfarenhet av detta medverkar på scenen tillsammans med teaterstudenter.

I ett unikt projekt samarbetar kulturutövare med egen erfarenhet av psykisk ohälsa med etablerade kompositörer, musiker, regissör och filmare i denna nyskrivna svenska musikal.

"Närmare kanten" heter musikalen som har premiär på Artisten ikväll den 13:e februari. Den ska visas vid ytterligare fyra tillfällen. Tanken är att hela processen fram till en färdig föreställning  även ska bli en dokumentär. 

- När jag hörde alla sånger och texter blev jag väldigt berörd. Jag var väldigt ledsen därför att det påminner om det jag själv varit med om och mitt förflutna säger Irina Sirén, en av skådespelarna i föreställningen med egna erfarenheter av psykisk ohälsa.

Under två års tid har den nyskrivna musikalen "Närmare kanten" tagit form.

Musical Bridges är namnet på scenkonstprojektet där kompositörer, studenter på Artistens musikalprogram och stiftelsen Gyllenkroken arbetat fram en föreställning med stöd av Allmänna Arvsfonden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista