Ann-Sofie Hermansson (S) håller pressträff angående Alliansens nya valtekniska samarbete med V.
Arkivbild. Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: Thomas Johansson/TT

Ann-Sofie Hermansson avsatt som gruppledare

1:30 min

Ann-Sofie Hermansson har avsatts som gruppledare av Socialdemokraternas fullmäktigegrupp i Göteborg, som samlades under onsdagskvällen.

Det var i måndags som en enhällig distriktsstyrelse beslutade att Ann-Sofie Hermansson inte längre har förtroende att fortsätta som gruppledare för socialdemokraterna i kommunstyrelsen.

Och under tisdagskvällen skickades sedan ett brev till Hermansson där även 23 personer i fullmäktigegruppen (vilket är 90 procent) krävde hennes avgång.

Men hon fortsätter att vägra.

Sent på onsdagskvällen, under ett extrainsatt möte, togs så beslut om att avsätta Ann-Sofie Hermansson som gruppledare i kommunfullmäktigegruppen, vilket GT var först med att berätta.

Marina Johansson har valts till ny gruppledare i fullmäktigegruppen.

– Jag får intrycket av att de agerar lite desperat. Det är väldigt stressat just nu, säger Ann-Sofie Hermansson till P4 Göteborg.

Hon var inbjuden till mötet men var redan inbokad på ett S-föreningsmöte i Lövgärdet som hon istället deltog på, säger hon.

– Med gardering för att jag inte vet vad de beslutat på det här mötet men det verkar till stor del ha stridit mot KF-gruppens stadgar. Vad jag förstår får det ingen praktisk betydelse, det är en sorts skuggboxning, säger Hermansson.

Men hon sitter dock kvar som gruppledare för kommunstyrelsen. Under partikongressen 3 mars ska det avgöras om hon har fortsatt förtroende för den posten.

P4 Göteborg har sökt Jonas Attenius och andra S-ledamöter i kommunfullmäktigegruppen för en kommentar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista