Marina Johansson (S), kommunalråd Gbg. Foto: Lasse Nilsson/SR
Marina Johansson (S), kommunalråd i Göteborg tar över som tillfällig gruppledare i fullmäktige. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio
SOCIALDEMOKRATERNA

Marina Johansson beklagar Hermanssons avsättning

2:36 min

Kommunalrådet Marina Johansson tar tillfälligt över som gruppledare för Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp efter att Ann-Sofie Hermansson avsatts.

Sent under onsdagskvällen höll Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp ett välbesökt extrainsatt möte och beslutade att avsätta Anna-Sofie Hermansson som gruppledare var enhälligt, säger Marina Johansson:

– Det har varit problematiskt en längre tid med ledarskapet. 

I dagarna har både distriktsstyrelsen och kommunfullmäktigegruppen uppmanat Hermansson att avgå, vilket hon vägrat. Hermansson anser att distriktskongressen ska ta det beslutet. 

Att fullmäktigegruppen under onsdagen tog steget att avsätta Hermansson beror på den kandidatförsäkran som förtroendevalda i partiet har skrivit under. 

– Vi har tydliga regler i partiet, att om styrelsen uppmanar en att gå, så ska man lämna, oavsett vilket uppdrag man har, säger Marina Johansson. 

Ann-Sofie Hermansson är kvar som gruppledare för kommunstyrelsen till den 3 mars då en extra distriktskongress hålls för att rösta om förtroendet för henne. 

Detta har hänt:

  • 11/2: Distriktsstyrelsen beslutar att Ann-Sofie Hermansson inte längre har förtroende att fortsätta som gruppledare för socialdemokraterna i kommunstyrelsen.
  • 12/2: 23 personer i fullmäktigegruppen (90 procent) kräver Hermanssons avgång i ett brev.
  • 13/2: Hermansson avsätts som gruppledare i kommunfullmäktigegruppen. Men sitter kvar som gruppledare för kommunstyrelsen. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista