Zumba ger livsgnista åt cancerpatienter

4:34 min

Sedan 2016 har Sahlgrenska universitetssjukhuset haft zumba-träning för cancerpatienter i samband med behandling. Dansen innebär inte bara glädje och gemenskap, den kan också minska allvarliga behandlings-biverkningar.

Det är patienter med olika cancerdiagnoser som deltar i zumba-träningen. En av dem är Ann-Marie Nord, som fick diagnosen bröstcancer och nu är färdigbehandlad. För henne känns träningen bra, både i kropp och själ.

– Här hämtar jag mod och får kontakt med livsgnistan. Och vi boxas och sparkas och ger lite igen på de hemska sjukdomarna som vi gått igenom, som vi snart ska lämna, är tanken, säger Ann-Marie Nord.

Studier visar att fysisk träning är viktigt för cancerpatienter. Bland annat för att det kan minska risken för allvarliga biverkningarna under behandlingen, säger Birgitta Bååthe. Hon är fysioterapeut och håller i zumbaträningen.

Att zumba skulle vara den bästa av alla träningsformer för cancerpatienterna kan inte Bååthe säga. Men den ger mycket glädje, vilket är viktigt för att träningen alls blir av.

– Det här passar några - några tycker inte det här är det bästa utan tränar styrketräning hos oss istället, eller cirkelträning, säger hon.

Hör mer i ljudklippet.