Två års fängelse för spädbarnsstöld

1:34 min

Det blev två års fängelse för den 39-åriga kvinna som i januari tog en barnvagn med en sex månaders bebis från en förskola i Hisings Kärra. Det meddelade domaren på tisdagens rättegång. Åklagaren Hedvig Lundblad säger att den fällande domen var viktig.

– Jag skäms jättemycket och jag är jätteledsen, sade den misstänkta kvinnan under tisdagens rättegång i Göteborg.  

I rätten berättade mamman om två fruktansvärda timmar den 22 januari då barnet hade försvunnit. Hon varit inne för att hämta ett syskon i förskolan och ställt barnvagnen utanför.

Mamman grät vid flera tillfällen under tisdagens rättegång. Hon berättade att hon fick panik och att det kändes som en utomkroppslig upplevelse.

 – Det här har varit en traumatisk upplevelse för båda föräldrarna. Det var viktigt att det blev en fällande dom, säger åklagaren Hedvig Lundblad om dagens dom.

Den 39-åriga kvinnan ställdes inför rätta för att ha fört bort barnet och ha tagit med henne till Bäckebols köpcentrum där hon lämnat barnet på en parkeringsplats. En och en halv timme senare upptäckte en privatperson barnvagnen. Kvinnan greps en stund senare i en affär i köpcentrumet. Barnet var välbehållet.

Kvinnan har erkänt att hon tagit barnvagnen men att hon inte trodde att det fanns ett barn i vagnen. Hon säger också att det inte var meningen att ta barnet. Även hon grät i rätten och sa att hon var påverkad av alkohol och narkotika när det hände.

 – Jag skulle ha vagnen till att frakta mina saker som jag lagt på olika ställen i Göteborg. 

Åklagaren menar att kvinnan ska dömas för olaga frihetsberövande och att kvinnan bland annat borde insett att det kunde finnas ett barn i barnvagnen och då kontrollerat detta. Åklagaren yrkade på att hon ska dömas till minst 2 års fängelse. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista