Många kyrkstölder i Göteborgs stift

Göteborgs stift är bland de tre värst drabbade stiften vad gäller stöld i kyrkor.
Under de senaste fem åren har nästan en femtedel, eller 18 %, av alla kyrkor i stiftet blivit bestulna på oersättliga kulturföremål, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet.

En förklaring till de många stölderna kan vara att det finns många kyrkor i göteborgstrakten, samt att det finns större möjligheter att sälja föremål i storstadsområden.
I Göteborgs stift har det bland annat stulits skulpturer, möbler, kyrksilver och ljuskronor. Vid stölder av föremål med ett högt ekonomiskt värde är brotten ofta välplanerade och gärningsmännen är anlitade av en hälare med god kännedom om antikmarknaden.
Många av kulturföremålen säljs sedan på den internationella antikmarknaden och återfinns aldrig. Ungefär hälften av stölderna sker under dagtid och de allra flesta äger rum på vardagar. Bakom stölderna ligger ungdomar, snattare eller missbrukare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".