Välbeställda överlever hjärtoperation bättre

0:40 min

Den fattigare och ensammare delen av befolkningen utsätter sig för en högre risk när de genomgår en bypassoperation, visar en ny forskningsstudie vid Göteborgs Universitet med stöd av Hjärt-Lungfonden.

En nyopererad 60-åring som bor ihop med en partner, har hög inkomst och utbildning lever i medianfallet fem år längre än en lågutbildad singel med en lägre lön.

"Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen. Nu behöver vi undersöka exakt vad detta beror på och lägga fokus på att hjälpa människor som tillhör sociala riskgrupper", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Varje år dör 30 000 personer av någon form av hjärt-kärlsjukdom i Sverige. I den aktuella studien har forskare undersökt hur sociala faktorer som civilstånd, inkomst och utbildning påverkat livslängden efter kranskärlsoperation, eller bypass, för 112 000 män och kvinnor under perioden 1992–2015.

Studien har publicerats i Journal of the american heart association och genomförts med stöd av Hjärt-lungfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista